היריון הוא מסע יפהפה המביא לשינויים רבים בגוף האישה, הן גלויים והן בלתי נראים. נוסף לשמחה של ציפייה לתינוק להתרגשות שהיא מביאה עימה, היא מגיעה לעיתים קרובות עם אתגרים רבים. אי נוחות נפוצה בזמן היריון אך פחות מוכרת היא ייצור מוגבר של ליחה. נשים הרות רבות מוצאות את עצמן מתמודדות עם תסמין זה, והכרת הגורמים לו ושיטות הטיפול בו יכולות להפוך את ההיריון לנוח יותר.
הגורמים לליחה מוגברת במהלך ההיריון
- שינויים הורמונליים: הזינוק ברמות ההורמונליות במהלך ההיריון, בייחוד באסטרוגן, יכול להוביל לשינויים במערכת הנשימה. שינויים אלה עלולים לגרום לעלייה בייצור רירים, דבר המוביל לתחושה מציקה של ליחה עודפת.
- זרימת דם מוגברת: הגוף עובר שינויים משמעותיים במחזור הדם במהלך ההיריון כדי לתמוך בעובר הגדל. זרימת הדם המוגברת הזו יכולה להשפיע על הריריות בדרכי הנשימה, מה שמוביל לייצור מוגבר של ליחה.
- גודש באף: ברבים מהמקרים מערכת החיסון של אישה בהיריון נחלשת במהלך חודשים אלו, כך שהיא נעשית רגישה יותר למחלות ויראליות או נגיפיות. נשים בהיריון לעיתים מתקררות או מצטננות. גודש זה תורם לתחושת עודף ליחה.
- ריפלוקס חומצי: נשים הרות רבות חוות ריפלוקס חומצי או צרבת עקב הרפיה של סוגר הוושט התחתון. חומציות בקיבה עלולה להגיע לגרון, לגרות את הריריות ולגרום לעלייה בייצור הליחה.
- אלרגיות: היריון יכול לגרום לנשים לרגישות יתר לאלרגנים, כגון אבק, אבקנים או פרווה של חיות מחמד. תגובות אלרגיות יכולות להוביל לגודש באף ולייצור ליחה מוגבר.
טיפול בליחה בהיריון
- שתיית נוזלים מספקת: שתייה מספקת היא חיונית במהלך ההיריון מסיבות רבות, והיא יכולה גם לעזור לטפל בליחה מוגברת. שתייה מרובה של מים עוזרת לדלל את הריר, דבר המקל על היפטרות ממנו. תה צמחים, מרקים חמים ופירות עשירים בנוזלים כמו אבטיח ומלפפון יכולים לתרום לבריאות הכללית ולנשימה ללא ליחה.
- השתמשו במכשיר אדים: אוויר יבש עלול להחמיר גודש באף ולהגדיל את סמיכות הליחה. שימוש במכשיר אדים בחדר השינה שלכם יכול להוסיף לחות לאוויר, לספק הקלה מגודש ולהקל על הנשימה.
- שטיפת האף במי מלח: שטיפת האף שלכם במי מלח מסייעת לנקות את מעברי האף, מפחיתה גודש ומקדמת זרימת אוויר טובה יותר. הקפידו להשתמש בתמיסת מלח שפותחה במיוחד לשטיפת האף ולהוצאת ליחה ופעלו לפי ההנחיות המתאימות לשימוש בטוח במהלך ההיריון. טיפול זה בטוח יסייע בהקלה על הגודש.
- הרימו את הראש בזמן השינה: הישענו על כריות בזמן השינה כדי לשמור על ראש מורם. תנוחה זו יכולה לעזור למנוע זרימת חומצת קיבה לוושט, מה שמקטין את הסבירות לליחה הקשורה לרפלוקס חומצי.
- זהו והימנעו מטריגרים: אם אלרגיות תורמות לליחה מוגברת, זההו וצמצמו את החשיפה לטריגרים כגון אבק, אבקנים או פרווה של חיות מחמד. שמרו על חללי מגורים מאווררים היטב והשתמשו במטהרי אוויר במידת הצורך.
- תרגול יציבה טובה: שמירה על יציבה טובה יכולה לעזור לפתוח את דרכי הנשימה ולהפחית את תחושת הליחה. שבו ועמדו זקוף, ושקלו לבצע תרגילים המקדמים תפקוד נשימתי תקין.
- בחרו תרופות בטוחות להיריון: התייעצו עם הרופא המטפל לפני השימוש בתרופות כלשהן, אך דעו שתרופות מסוימות ללא מרשם עשויות להיות בטוחות לנשים בהיריון. תרסיסי מי מלח לאף, למשל, יכולים לעזור להקל על גודש באף מבלי להוות סיכון לתינוק.
לסיכום
מובן שליחה מוגברת במהלך ההיריון יכולה להיות מטרד אמיתי, אך ידיעת הסיבות לה ויישום שינויים פשוטים באורח החיים יכול לעשות הבדל משמעותי בניהול תסמין זה. זכרו להתייעץ עם הרופא המטפל לפני שתתנסו בתרופות חדשות, והתמקדו בשמירה על הבריאות הכללית לאורך המסע יוצא הדופן הזה. על ידי מתן עדיפות לשתיית נוזלים מספקת, שימוש בתרופות בטוחות להיריון ומודעות לטריגרים פוטנציאליים, אתם יכולים להיפטר מהליחה ולהרגיש נוחות במהלך תקופה זו.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.