רשלנות רפואית בהריון – מהי ולמה חשוב לשים לב?

בכול הנוגע להיריון ולידה תושבי מדינת ישראל יכולים להיות גאים בתחום הרפואה, אך עדיין יש מקרים בהם מתבצעת רשלנות רפואית. לא פעם מהלך ההיריון פוגע בעובר, ולו בשל חוסר מקצועיות, חוסר אכפתיות, עומס על מערכת הבריאות, או פשוט חוסר תשומת לב, כך שניתן להתגלגל לשלל מצבים מיותרים אשר נכנסים תחת ההגדרה של "רשלנות רפואית במהלך ההריון".

רשלנות רפואית בהיריון

תפקידו של הצוות הרפואי

יש להבין שבמהלך ההריון יש לבצע אוסף של בדיקות בהתאם לשלבים השונים. את הבדיקות מפענח הרופא ובהתאם לממצאים עליו להורות על המשך התנהלות רצויה. כך למשל על הרופא להבחין אם יש חריגה מהנורמה, לדעת מתי להמליץ לבצע אולטרסאונד, להתייחס לכל תלונה שהאם מעלה ולהציג לאם את מרב האופציות העומדות לפניה בכול שלב וכדומה.

חשיבות הסדרת מידע

עוד דוגמה של רשלנות רפואית בהריון מציגה סיטואציה בה יש תקלה בעת העברת המידע בין הגופים השונים. יש להבין שבמהלך ההריון האישה באה במגע עם לא מעט נושאי תפקיד, כגון יועץ גנטיקה, רופא מומחה, טכנאי אולטרסאונד, רופא נשים וכדומה, כך שייתכן שמידע אקוטי ייפול בין הכיסאות.

שני סוגי רשלנות

באופן כללי יש להבדיל בין רשלנות שלא הייתה מאובחנת בזמן, ניתן היה לטפל בעובר (למשל חוסר תשומת לב לרעלת הריון), לבין רשלנות שנובעת מבדיקה מרושלת, או שפוענחה שלא כהלכה, כך שאם ההורים היו מודעים לבעיה בזמן ההריון הם היו בוחרים להפסיקו – למשל חוסר תשומת לב לבעיה גנטית. מכאן ראוי לדעת שלאחר שמצליחים להוכיח שאכן התבצעה רשלנות רפואית יש לעבור לשלב ב', בו יש להוכיח שלו ההורים היו יודעים על הבעיה בזמן הם היו מבקשים הפסקת הריון, כאשר בין היתר גם יש להוכיח שהוועדה שמטפלת בכך הייתה מוצאת לנכון לאשר זאת.

תחילתה של תביעה

כאשר מתעורר חשד לרשלנות רפואית, ולו כי נגרם נזק לאם או לעובר, ניתן לקבל פיצוי כספי. השלב הראשון על מנת להשיג זאת הוא לפנות אל עורך דין שמתמחה בתחום. בשלב זה יש לאסוף כמה שיותר ממצאים, כגון ניירת, תוצאות של בדיקות וכדומה, ואף יש להגיע להתייעץ עם רופא מומחה. מדובר בתהליך מתמשך, בתומו ניתן להשיג סכומים משמעותיים. פה ראוי לציין שבמקרים מעין אלו ניתן לתבוע עד כ7 שנים ממועד הלידה, או לחלופין מהמועד בו אובחנה הרשלנות.

פיצוי כספי

רבים מההורים תוהים מה הטעם להגיש תביעה אם הנזק כבר נעשה. פה ראוי לציין שיש לחשוב מחדש על טובת הילד, וזאת כי כספי הפיצויים עשויים לספק לילד דמי מחייה (לכשיגדל), לממן טיפולים, להעניק מענה עבור עלויות ייעודיות וכדומה. מכאן שאם חוששים שאכן הייתה רשלנות, אין להשלים עם כך, אלא יש להשיג צדק – אם על מנת לנער את המערכת ואם על מנת לקבל פיצוי כספי עבור תמיכה כלכלית.

כיצד ניתן להשפיע?

יש לקחת בחשבון שרשלנות רפואית אומנם אינה מאוד נפוצה, אך היא עשויה לקרות, ועל כן יש דברים מזעריים שגם האם יכולה לעשות על מנת למנוע מחדלים. כך למשל יש להקפיד לעבור את כל הבדיקות, לשים לב לכל אבחנה יוצאת דופן (ולוודא שכל הגופים מודעים אליה), תמיד יש לבחון מהם סך האופציות האפשריות, אין להתבייש לשאול שוב אם לא מבינים עד הסוף את כוונת הרופא, יש לדרוש בדיקה מקצועית כאשר מבחינים בבעיה. אם לא מרגישים שהטיפול מקצועי יש לדרוש אבחון נוסף וניהול מסודר של תיק הריון תמיד מסייע לעשות סדר, ולו עבורך.

נגישות