מצאתן עבודה? חשוב לקרוא את החוזה לפי שחותמים!

לא פשוט למצוא עבודה תוך כדי היריון, לא פשוט לחזור למעגל העבודה לאחר חופשת לידה ובאופן כללי לא פשוט לשלב בין אימהות למשרה מלאה. כל זאת מוביל נשים רבות שמוצאות משרה שנראית להן ראויה למהר ולחתום מהחשש לאבד את המשרה ברגע האחרון. אך חשוב לא למהר ולחתום על חוזה עבודה. למה אם כן צריך לשים לב ומה נכון לעשות כאשר מוצאים סעיפים שמעוררים תהיות? לקראת העבודה החדשה מוזמנות לעבור על דגשים רלוונטיים בנושא.

מה המעסיק חושב כשמתייחסים לחוזה בכבוד?

רבות מהנשים טועות לחשוב שאם הן יתמקדו בכל סעיף שנראה להן לא מדויק או לא רצוי, הן ייתפסו בעיני המעסיקים כטיפוס בעייתי. ובכן חשוב להבין שאין זה כלל נכון, ואף מדובר בסיטואציה שונה לגמרי. כאשר אישה עוברת על הסכם עבודה ומבקשת להתעכב על סעיף כזה או אחר, היא בעצם מבהירה שלושה דברים חשובים: שהיא לא ממהרת לפעול לפני שהיא בודקת כראוי את הדברים, שהיא יודעת מה היא שווה ושהיא פועלת במקצועיות. מכאן שאם גם את מתכוונת לעבור היטב על החוזה עבודה, מוזמנת ללמוד למה מוטב להתייחס.

דגשים שרצוי לקחת בחשבון:

הגדרת תפקיד

מאוד ייתכן שבריאיון דיברו עמך על תפקיד שדורש X ו Y, אך בחוזה מופיעות דרישות נוספות. אין למהר להסכים, אחרת מהר מאוד עשויות לצוץ דרישות שאינן תואמות את מערכת הציפיות.

ענייני משכורת

בכול הנוגע למשכורת אין להניח דבר. ראוי לבחון שהסכום שדיברתם עליו אכן מוזכר והוא מתייחס הן לתעריף נטו והן לתעריף ברוטו. נוסף לכך, חשוב לוודא מראש האם קיימים תמריצים ובונוסים, חשוב לוודא האם ישנה קופת גמל, חשוב לבחון מהו הנוהל לגבי החזרי נסיעות, ואף חשוב לוודא באיזה תאריך המשכורת מועברת. כמו כן, לעיתים מדובר בתקופת ניסיון שבה התעריף יחסית נמוך, כך שיש לוודא שהתקופה שעומדת על הפרק מוגדרת כראוי. מה עוד? ראוי לוודא שניתן להשתכר ממקור הכנסה מקביל.

 

 

קניין רוחני

בהנחה ומספקים שירות שהוא פרי היצירה שלכן, יש לבדוק האם מקובל עליכן שהזכויות יועברו למעסיק. כמו כן, יש לוודא שההסכם אינו דורש שכל מה שתיצרו בתקופת העסקה ישויך למקום העבודה, אלא יש לוודא שפרויקטים צדדיים יישארו שלכם.

תקופת העסקה

רצוי שהחוזה יתייחס אל תקופת התראה שנוגעת לסיום תנאי העסקה, כאשר פה ראוי לבחון האם התקופה שעומדת על הפרק משרתת את האינטרסים שלכם (אינה פוגעת במעבר למשרה נחשקת ומאפשרת לחפש בנחת אחר המשרה הבאה).

אי תחרותיות

סעיף זה נוטה להופיע בהסכמי עבודה בהם מעסיקים משקיעים מרץ רב בלימוד העובדים. רצוי להימנע מהופעה של סעיף שכזה, או לכל הפחות יש לבחון כיצד ניתן למנוע מהסעיף לחבל בעתיד התעסוקתי, וזאת ע"י שינוי מושכל של הסעיף.

היקף עבודה

רצוי לוודא מראש מהן הציפיות מבחינת היקף העבודה. מכאן שאם רוצים לדעת שבשעה 16:00 זוכים להיות נטו עם המשפחה, יש לוודא שהחוזה לא כולל דרישות אחרות. מעבר לכך יש לבחון מהן הציפיות בכול הנוגע לעבודה בסופ"ש ובחגים, כמה משלמים עבור שעות נוספות, האם חובה לעשות שעות נוספות וכדומה.

מתלבטות? היעזרו בייעוץ מקצועי

מעבר לנאמר גם מומלץ לבחון כמה המעסיק מפריש לקרן הפנסיה, כיצד משלמים על ימי מחלה, כמה ימי חופש יש בשנה, האם ניתן לשלב עבודה מהבית וכדומה. מרגישים שמתקשים או מתלבטים לגבי סעיף מסוים? אל תמהרו לחתום, כאשר בהחלט שווה להיעזר בעו"ד מקצועי. בהצלחה!

נגישות