מוות במשפחה: איך נכון להסביר לילדים?

בתור מבוגרים אנחנו כבר יודעים טוב מאוד שהמוות הוא חלק בלתי נפרד מהחיים. אנו יודעים כי במהלך השנים נאלץ להיפרד מקרובים ואהובים לנו שהולכים לעולמם ומודעים היטב לכך שגם זמננו יגיע מתישהו. לעומת זאת, אצל הילדים הסיפור שונה בתכלית. השלב הראשון והחשוב ביותר הוא בכלל להבין את הקונספט של מוות ומה המשמעות של זה. כמובן שהורים ומחנכים רבים נמנעים במודע מלהיכנס למקום הרגיש הזה, אך למען האמת זוהי לא גישה בריאה כל כך. בשלב כזה או אחר ילדים צעירים יצטרכו להבין מה זה אומר. כשמדובר במוות של אדם קרוב נצטרך מן הסתם להסביר לילדים מה קרה, לתווך להם את הסיטואציה ולהראות להם כיצד אפשר להתאבל ולהביע צער באופן שעוזר לשחרר ולפרוק את הגעגועים והכאב. אז איך עושים את זה נכון? הנה כמה טיפים שאולי יעזרו.

לא ברגע האחרון

הטעות הנפוצה ביותר היא לספר על המוות ובמה מדובר ברגע שזה קורה. בשלב הזה מתחילים כבר בסידורי לוויה, מחפשים מצבות ברחובות (למי שגר בסביבה), הצער והקושי של אנשים אחרים בא לידי ביטוי וזה יכול לתפוס את הילד בהפתעה. בהרבה מקרים המוות הקרוב הוא ידוע ולכן חשוב לבשר ולהסביר לילדים בהדרגה. אם מדובר על מחלה אפשר להסביר מראש על הצפוי לקרות וניתן לשוב ולדבר על הנושא לאורך תקופה ארוכה יחסית. זה נותן לילדים הזדמנות לעכל את הבשורה ובכלל לעבד את כל הדבר הזה שנקרא מוות ומגיע אחרי החיים.

שיחה עם אנשים קרובים

עוד דבר שחשוב לדבר עליו הוא מי מודיע לילדים על המקרה. באופן טבעי אלו רגעים אמוציונליים וכך הילדים עשויים להיתקל בבשורה באופן ספונטני כזה שלא יאפשר להם לקבל אותה בצורה טובה. ההמלצה היא שהאדם שעושה את זה יהיה האדם הקרוב ביותר לילד, לרוב מדובר בהורים מן הסתם.

 

 

מה אומרים?

ובכן – זוהי בלי ספק הדילמה הגדולה ביותר ויש חשיבות רבה לשפה ולבחירת המילים המדויקות שלנו במעמד הזה. כשמדובר על ילדים גדולים יחסית, הרבה פעמים יש שיבחרו להגיד את הדברים ללא כחל וסרק. לפעמים זוהי גישה נכונה ומתאימה בהחלט לילדים גדולים שכבר הספיקו לבנות חוסן נפשי ומנטלי מתאים. כמובן שככל שמדובר על ילדים קטנים יותר קשה יותר להעביר מושגים ורעיונות מורכבים כמו מוות, זיכרון ואמונה. במקרים הללו אפשר בהחלט לעדן את השיח ולפנות אל הילדים במילים רכות יותר שיתחברו לעולם הפנימי שלהם. למשל, במקום לומר שסבא מת או הלך לעולמו אפשר לומר שסבא עלה לשמיים ושהוא תמיד יהיה בלב שלנו. זוהי רק דוגמה כמובן וכל הורה יודע הכי טוב באילו מילים כדאי לבחור עם הילדים שלו.

איך לתווך את מושג המוות לילדים?

ממש כמו נושא המיניות לצורך העניין, גם המוות הוא נושא רגיש וכפי שאמרנו זה משהו שמומלץ להתחיל לתווך אותו כבר מגיל צעיר. שיחות, שיחות ועוד פעם שיחות – תקשורת קבועה ויציבה היא בלי ספק  המפתח להצלחה בעניין הזה. מעבר לכך יש עוד שתי טכניקות מצוינות. הראשונה היא להסביר לילדים על המוות דרך ספרי ילדים בנושא, ויש לא מעט.

האפשרות השנייה היא אימוץ של כלב או חתול. ההיקשרות החיובית וההבנה מראש כי תוחלת החיים שלהם תהיה קצרה משמעותית מזו שלנו עוזרת לילדים לעכל את הדבר הזה. שיהיה הרבה בהצלחה, מקווים שהכול יעבור על הצד הטוב ביותר.

נגישות