האם התפרצות הקורונה עוררה חרדת נטישה בילדים שלנו?

חרדת נטישה אצל ילדים

כאשר פרצה מגפת הקורונה בשנת 2020, סביר להניח כי רבים מציבור ההורים לא תיארו לעצמם כי מדובר בפתחה של תקופה מאתגרת אבל גם מלכדת מאוד מבחינה משפחתית, וזאת בשל כללי הסגר החברתי וכן סגירת מוסדות הלימודים והגנים של הילדים. בעידן המודרני שבו הורים רבים נאלצים להתמודד עם קשיים מבחינת איזון בין בית למשפחה, פתאום בבת אחת התא המשפחתי הובילה לנוכחות הורית חזקה שנמצא באופן קבוע ונוכח מאוד, כל זאת בחסות מגפה שלא נראתה כמותה מזה עשרות שנים. יחד עם זאת, למרות כל היתרונות של השהייה המשותפת בבית כמו זמן איכות, למידה משותפת וכן יצירת חוויות במסגרת הביתית, נוצר סיר לחץ שמגיע לידי ביטוי גם בהיקשרות של הילדים להורים עד לכדי מצב של חרדת נטישה. מהי החרדה הזו וכיצד היא מתקשרת לסיטואציה של מגפת הקורונה? להלן הפרטים.

מהי חרדת נטישה ומהם התסמינים?

חרדת נטישה היא תופעה המעוררת חרדה אצל ילד שהוריו לא לידו. חרדה זו הנחשבת לאחת מהחרדות הנפוצות ביותר בקרב ילדים. מדובר במצב פסיכולוגי שמתרחש על רקע של פחד קיצוני מפני פרידה או עזיבה של אדם משמעותי כמו ההורה, כאשר החרדה עצמה פוגמת באופן משמעותי בתפקוד, במערכות היחסים וכן באיכות החיים, וזאת בשל קשיים התנהגותיים ורגשיים שמופיעים באופן קבוע וכוללים בין היתר: פחד להישאר לבד בבית, סיוטים חוזרים לגבי נטישה, הימנעות מעזיבה של ההורה או פחד קיצוני מפני לינה מחוץ לבית. למרות החזרה לשגרה, ילדים שמתקשים להיפרד מההורים או מפגינים התנהגות רגשית קיצונית נזקקים לקבלת סיוע, וזאת מתוך מטרה להתגבר על חרדת הנטישה ולחזור למציאות חיים נורמטיבית שבמסגרתה ההורים יוצאים לעבודה או נשארים לעבוד מהבית ואילו הילד יוצא למסגרת ולפעילויות חברתיות. מאחר וחלק גדול מההורים עברו למודל של עבודה היברידית המשלבת עבודה מהבית כמו גם מהמשרד, היכולת ליצור בעבור הילדים מציאות נורמטיבית לאחר שנתיים קשות מאוד היא מורכבת ומאתגרת, בייחוד לאור התסמינים של חרדת הנטישה שמשפיעים על היכולת לתפקד במסגרת המשפחתית, שהפכה למאתגרת עוד יותר בחסות המגפה.  ההתמודדות עם חרדת נטישה היא לא פשוטה אך בהחלט אפשרית, כפי שנסביר כעת.

כיצד מתמודדים עם חרדת נטישה אצל ילדים?

כאשר אנו מתייחסים לחרדת נטישה בעקבות מגפת הקורונה, צריך להבין כי מדובר באירוע טראומתי מבחינה נפשית מאחר והילדים נאלצו להתאים את עצמם למציאות חדשה הכוללת ריחוק חברתי, סגר של בתי הספר וכן שהות ממושכת בבית. נוסיף לכך את הדיווחים הדרמטיים באמצעי התקשורת ואת התגובה שלכם כהורים, והתוצאה היא טראומה אשר יוצרת חוסר ביטחון, תלות רגשית ובהתאם לכך גם חרדת נטישה, בייחוד אם אתם כהורים חליתם או נאלצתם לצאת לאשפוז לטובת התמודדות עם הנגיף. על כן, טיפול בחרדת נטישה אצל ילדים שמפגינים את התסמינים אותם ציינו הוא הכרחי בעבור ילדכם הזקוקים לתמיכה רגשית המתבצע ע"י מטפל מקצועי המתמחה בתחום של חרדות בילדים. הטיפול המתקדם לטיפול בחרדות ובפרט חרדות נטישה הוא טיפול CBT. מדובר בטיפול קצר מועד (בין 8-12 פגישות ובהתאם לצורך) המתמקד בשינוי של דפוסי החשיבה וההתנהגות דרך חשיפה למקור החרדה, מתוך מטרה להקנות לילד כלים פרקטיים להתמודדות עם הפרעות חרדה באופן מהיר ומיידי. טיפול זה מתמקד באספקט של זיהוי מחשבות לא רציונליות המעוררות את התחושה של החרדת הנטישה תוך החלפה שלהן במחשבה חיובית המותאמת למציאות. זאת ועוד, בהקשר ההתנהגותי הטיפול מתמקד בהחלפה של דפוסי התנהגות שלילים כמו למשל חוסר יכולת לעזוב את ההורה בדפוסי התנהגות סתגלניים שמבינים כי המציאות משתנה ועל כן נדרש לסגל כלים שיסייעו להתמודד עם החרדה.

לסיכום

מגפת הקורונה גרמה לשינויים מרחיקי לכת בכל הקשור למרקם המשפחתי. אם ילדכם מפגינים התנהגויות הקשורות בחרדת נטישה, זה הזמן לפנות לטיפול רגשי כמו גם לקבל הדרכה מצד מדריכת הורים מקצועית אשר תדע לספק לכם את הכלים והידע לטיפול, וחזרה לשגרה.

 

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות