איך להתמודד עם חרדות בקרב ילדים?

לא מעט הורים מתמודדים עם ילדים שסובלים מחרדות והתקפי חרדה ברמות שונות. יש ילדים שמצליחים לשלוט על החרדה ולהתריע בפני הוריהם לפני שמגיע ההתקף ויש ילדים שמתמודדים עם התקפי חרדה חמורים, הכוללים דפיקות לב מואצות ופחד מאוד גדול. חרדות בקרב ילדים הן נושא שכיח ודי נפוץ, כשחשוב להבין שיש כמה וכמה רמות שונות לכך. מוטב להכיר את הנושא לעומק, ולו כדי שתוכלו לדעת מתי מדובר בחרדה טבעית ומתי מדובר בחרדה שמצריכה התערבות רפואית.

לדעת להבדיל

ילדים סובלים מלחצים ופחדים רבים, וחשוב לדעת להבדיל בין פחד טבעי לבין חרדה, והאם מדובר במשהו שחולף או בהתקף שמצריך התערבות של גורמים רפואיים. כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע, כשניתן למצוא לא מעט מידע חיוני באתר חיבורים, העוסק כולו בתחום החרדות.

חרדות בקרב ילדים

כיצד נתמודד?

היה ואתם חושדים שילדיכם סובל מחרדות קיצוניות, מוטב שתפנו לרופא המשפחה, ולו כדי שיפנה אתכם לפסיכיאטר או לרופא מומחה. הרופא יוכל לבחון את חומרת המצב ובהתאם להציע טיפול מתאים. בחלק מהמקרים הפתרון יהיה לתרגל נשימות ולשמור על סדר יום שגרתי ורגוע, ובחלק מהמקרים יש צורך במרשם תרופתי או טיפול ממוקד. כמו כן, ניתן לפנות ליועצת בית הספר, והיא כבר תוכל לסייע לכם ולהפנות אתכם לגורמים הרלוונטיים לקבלת סיוע.

הילד נלחץ משינויים מפתיעים? ובכן במקרים הללו חשוב להקפיד על סדר יום שגרתי, ואם ישנו שינוי בפתח – יש להיערך אליו מבעוד מועד ולהכין את הילד לכך (למשל מעבר דירה, יציאה לחופשה וכו'). חשוב להבין שחרדה משפיעה על מגוון אלמנטים, ומי שסובל מחרדה עשוי לסבול מהיעדר תיאבון וחוסר חשק לבצע פעילויות שגרתיות. לפיכך, מוטב לשים לב בכובד ראש לכל שינוי בהתנהגות של הילד, כמו גם למקרי דיכאון, ולו הקלילים ביותר (בלא מעט מקרים חרדה מובילה לדיכאון).

יש טיפול!

חשוב להבין שגם בהתקפי חרדה קיצוניים או מצבי דיכאון שנגרמים בעקבות ההתקפים, ניתן לטפל ואפילו ביעילות. רק שימו לב שלא מדובר בטיפול חד פעמי אלא בטיפול שוטף הכולל מעקבים. אל חשש, זה רק יעזור לילד להתגבר על החרדות, ואפילו לשלוט בהתקפים באופן עצמאי או לפחות להיערך אליהם.

פה נעצור לציין שיש טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים לילדים, שהרי מדובר בטיפול נהדר שעשוי לסייע לילדים להתמודד עם החרדה וכל גזרותיה. הטיפול יאפשר לילדים לשנות את דפוסי המחשבה ברגעי החרדה, ולהבין שהוא מצוי בתוך התקף. כמו כן, בטיפול הילד יקבל את מלוא הכלים החיוניים לו כדי להתמודד עם חרדות באופן עצמאי, כשבין היתר הטיפול כולל חשיפה הדרגתית לטריגרים שמעוררים את חרדתו.

שנסכם?

לא מעט ילדים סובלים מחרדות, לרבות התקפי חרדה. טוב לדעת שיש מגוון דרכים לטפל בבעיה, כשהצעד הראשון הוא לפנות לרופא המשפחה על מנת לבקש אבחון מדויק ומקצועי. רק בריאות!

נגישות