משחקים שיעזרו למוטוריקה של הילדים

אחת מאבני היסוד בהתפתחות של הילד הינה היכולת המוטורית על שלל גווניה. יכולת זו אף קשורה קשר הדוק עם יכולות ותפקודים אחרים ומכאן גם בעיות בהתפתחות המוטורית יכולות להיות בעלות השפעה נרחבת יותר בתחומים אחרים בחיי הילד. אילו משחקים יסייעו למוטוריקה של הילד? הכנו עבורכן מדריך בנושא.

משחקים לילדים

שני סוגי ההתפתחות המוטורית

מקובל לחלק את היכולת המוטורית לשני חלקים מוטוריקה גסה ומוטוריקה עדינה:

מוטוריקה גסה

אלו הן שלל הפעולות המצריכות שימוש במכלול איברים, כשבהן מפעילים בעיקר שרירים גדולים, תנועות המשלבות את כל הגוף, קואורדינציה ושיווי משקל. המוטוריקה הגסה מתחילה בערך בגיל שלושה חודשים (זה מאד שונה בין תינוק לתינוק) עם הרמת הראש. השלבים הבאים כוללים: הרמה והזדקפות של החזה מהקרקע; התהפכות מהגב לבטן ומהבטן לגב; ישיבה, קימה ועמידה תוך אחיזה בחפץ תומך וכמובן, הליכה. השלבים הבאים הם קפיצה, שחיה, רכיבה על תלת אופן ועוד. התפתחות המוטוריקה הגסה נמשכת עוד זמן רב אל תוך הילדות ומעבר לכך.

מוטוריקה עדינה

כך מוגדרות שלל הפעולות המרוכזות בשרירים קטנים בידיים. פעולות כגון: השחלת חרוזים, קשירת שרוכים, שימוש בסכין ומזלג, משחק עם פליימוביל, לבישת בגדים וכו', נחשבות כולן למוטוריקה עדינה. הפעולות הראשונות של מוטוריקה עדינה אצל התינוק מאופיינות בתפיסה בחפצים שונים, הכנסת אוכל לפה, משיכת חפצים (למשל השרשרת של סבתא, האף של סבא…) וכו'. מוטוריקה עדינה גם כן מתפתחת מאד עד גילאים מאוחרים, כשבילדות אנחנו כבר מונים את הפעולות הבאות: ציור בתוך הקווים או ציור של צורות מוגדרות; גזירה בקווים ישרים או לפי קו מנחה, פיסול בפלסטלינה של צורות מורכבות.

 

משחקים לפיתוח המוטוריקה העדינה אצל ילדים

פלסטלינה

הפלסטלינה מהווה חומר מצוין לחיזוק היכולות המוטוריות העדינות אצל ילדים. לצדה ניתן למנות עוד חומרים ו'עיסות' שונות כגון עבודה עם עיסת נייר ואפילו קרמיקה ותחליפיה השונים. פיסול בפלסטלינה מהווה דרך נהדרת לאמן את הקשר בין היד לעין ואת השרירים העדינים ביותר. העבודות המתקבלות יכולות לקשט את חדר הילדים ולעודד את הפעילות הבאה. החיסרון של פעילות מעין זו הוא שהיא בדרך כלל פחות נגישה ויוצרת לכלוך ברמה זו או אחרת. עוד חסרון הוא שהילד תלוי בהכנת החומר על ידי מבוגר, בעיקר אם מדובר בעיסת נייר או קרמיקה.

 

צביעה וציור

ישנן מגוון פעילויות שניתן לבצע בעזרת נייר וטושים או עפרונות צבעוניים. חלק מהילדים מתחברים לזה יותר וחלקם פחות. בכל אופן, מדובר בפעילות שבהחלט מאמנת שרירים עדינים, מאמנת קשר בין היד לעין ואפילו מלמדת משהו על סבלנות. התוצר הסופי מהווה יעד שיש להשיג וכשמדובר בציור מנקודה לנקודה הרי שההפתעה הגדולה היא לגלות מה בעצם ציירנו.

 

משחקי הרכבה ודמויות

היופי במשחקים כאלו הוא שהם מאד מורכבים ומעשירים. הם כוללים משחקי תפקידים, פיתוח דמויות, יצירה של סיפור מעטפת, פתרון בעיות, ריכוז, שיתוף עם אחרים, והרבה הרבה דמיון. כל אלה מבטיחים שהילד יגיע בעצמו למשחק ולא יראה אותו כ'מטלה'. הדוגמה הכי טובה למשחק כזה הוא פליימוביל. זהו משחק שמביא עולמות שונים שמתאימים לכל ילד: טירות עם נסיכות וסוסים, מכוניות מרוץ, מכבי אש, חיי עיר תוססים ועוד אינספור דוגמאות. מה שיפה בפליימוביל זה שהוא משלב את כל האמור יחד עם פעילויות מוטוריקה עדינה בכל הרמות. כמו כן, ישנם חפצים גדולים יחסית שמתאימים לגילאים צעירים ויחד עם זאת גם פעילות יותר מאתגרת. זו האחרונה כוללת למשל הרכבה של דמויות (כובע, כלי עבודה); חיבור של אופנוע ים למקומו המדויק על היאכטה (חיים טובים בממלכת פליימוביל…) או כיוונון סנפירים של דולפין.

 

 

מיומנות מוטורית נכונה אצל ילדים היא שלב קריטי בהתפתחות שלהם ויש לה קשר הדוק עם רווחתם והישגיהם. אין דרך אחת נכונה בעידוד ההתפתחות המוטורית אבל חשוב לשים לב שהיא מתקדמת בקצב סביר ונכון. בכל מקרה של ספק יש כמובן להתייעץ עם רופא ילדים.

נגישות